Educatie
La nivelul comunei Cărbunari funcţionează o scoală cu clasele l-VIII in localitatea reşedinţa de comuna si o scoală cu clasele I-IV in localitatea Stinapari, precum si cate o grădiniţa In fiecare localitate. Acestea sunt deservite de un număr de 12 cadre didactice, din care: 2 educatori, 3 invatatori si 7 profesori. Pe langa personalul cadre didactice care isi desfăşoară activitatea in cele doua sate, exista in cadrul celor doua scoli doi îngrijitori (unul in Cărbunari angajat cu jumătate norma si unul in Stinapari angajat cu un sfert de norma) si un fochist.
In perioada 1997-2007 s-a înregistrat un singur caz de abandon şcolar. Au fost 23 de cazuri de copii transferaţi de la o scoală la alta, datorita faptului ca au plecat din localitate, schimbandu-si domiciliu.Rata absolvirii la examenul de capacitate in anul 2007, a fost de 87,5 % la sesiunea din vara, iar diferenţa de 12,5 % la sesiunea din toamna.
SECTORUL SOCIAL Sănătate
Comuna Cărbunari beneficiază de un dispensar medical in localitatea Cărbunari la care este arondat si satul aparţinător Stinapari, având un singur medic de familie, care vine in localitate o data pe săptămâna si o asistenta care in caz de urgenta se deplasează in satul arondat. Dotările din cabinetul medical uman sunt insuficiente si la un nivel tehnic depăşit. La nivelul comunei nu exista cabinet stomatologic si nici farmacie umana, cele mai apropiate fiind in localitatea Sasca Montana sau la Oravita. Servicii socialeLocalitatea Cărbunari si satul aparţinător nu beneficiază de cantine sociale si nici de cămine de bătrâni.Beneficiarii Legii 416/2001 privind venitul minim garantat sunt 29 persoane, din care 20 persoane in Cărbunari si 9 persoane in Stinapari.Numărul copiilor luaţi in plasament, in comuna Cărbunari este de 3, mai precis 2 in Cărbunari si 1 in Stinapari.